Historien om Sankt Mikkels Alle
Ærkeengelen Michael's vej
I vor alfabetiske gennemgang af historien bag Sankt Mikkels Allé, der ligesom de 2 foregående veje, Sankt Bendts og Sankt Ibs Allé, ligger i rækkehuskvarteret nord for Husmandsvej i Taastrup.
Ærkeengelen Michael
eller på dansk Sankt Mikkel eller Mikael, er den første blandt englene, og den øverste blandt de 7 ærkeengle, der foruden Michael er, Gabriel, Rafael, Uriel, Raguel, Sarakael og Remiel.
Michael er blevet kaldt Herrens engel, d.v.s. den engel der bliver udsendt af Gud, for at udføre dennes bestemmelser, og på hebræisk betyder hans navn "Hvem er som Gud". Han nævnes første gang i Daniels bog hvor han omtales som en fyrste, og bliver senere Israelernes værner mod det onde. Blandt andet er det ham, som redder Isak fra at blive ofret af sin far på Guds bud, ligesom Michael viser sig for Josua udenfor Jerikos mure.
I det nye Testamente nævnes ærkeengelen Michael i Judas brev og i Johannes åbenbaring, hvor han er med til at nedstyrte djævelen. Derfor betragtes han også som opstandelsens engel, som på dommens dag blæser i sin store trompet samt modtager de afdøde sjæle for at veje dem på sin vægt.
På billeder ses Michael derfor oftest som en kriger med vinger der kæmper med djævelen, eller som en engel der har en stor vægt, hvori han vejer de dødes sjæle.
Sankt Mikkel
Mange kirker blev indviet til hans ære. Nogle af de ældste i Rom og i Syditalien, senere Mont Saint-Michel i Normandiet, og i Danmark fik bl.a. Sct. Mikkels kirke i Slagelse hans navn.
Mange har Sankt Michael som deres skytshelgen, bl.a. Den katolske kirke, Normandiet, riddere (soldater), købmand (mål), vejere, bødkere, hattemagere, apotekere, ambulance chaufførere, sikkerhedsfolk og mange andre. Sankt Michael kunne også påkaldes i krig, mod fristelser og mod farer til søs samt mod torden og uvejr.
Byer som har Sct. Michael i deres byvåben bl.a. Slagelse og Brussel i Belgien, begge med et motiv hvor Michael kæmper mod djævelen..
Mikkelsdag
var i helgenkalenderen den 29. september.
Denne dag skulle være valgt fordi man ville fejre indvielsen af kirken S. Michele ved Rom, hvilket skete allerede i 400-tallet og derfor regnes for en af de ældste Sankt Michaels kirker.
Et gammelt vejrvarsel for dagen: Morgenvejret varslede resten af efterårets vejr, middagsvejret varslede vinterens vejr, eftermiddagens vejr varslede forårets vejr og aftenens vejr varslede næste sommers vejr.
Inden Mikkelsdag skulle man også sørge for at få sine husdyr indendøre. Hvis en tot fåreuld blæste væk på Mikkelsdag, ville man komme til at mangle foder til sine dyr hele vinteren over.
I tidligere tider var det også terminsdag på Mikkelsdag, tjenestefolkene skiftede plads, og mange steder på landet holdt man takkefest for høsten, senere afløst af høstfester på gårdene.